Met een hoop onzin het nieuwe jaar in

Zo. Het nieuwe jaar is weer begonnen. Tijd voor de ’goede voornemens’. Op social media word ik gebombardeerd met posts over mensen en hun goede voornemens en nieuwjaarsevenementen. Voor de grap klik ik zo’n evenement aan: De Detoxweek. Deze week gaat, na de intro gelezen te hebben, van start met soep, sapjes en een „echte” lever-cleanse. Want ja, na al die feestdagen moet ons lichaam wel gereinigd worden toch? En dat gaat natuurlijk alleen maar door te leven op verse sappen uit de blender, komkommermaskertjes en door te knagen op selderijstengels.

Detox is een woord dat door marketingindustrie gebuikt wordt om mensen ervan te overtuigen dat ze vanbinnen vol zitten met gifstoffen die er alleen maar uit gaan door een bepaalde periode gezond te leven. Bij voorkeur op fruit en water, want in brood zitten gluten (waar een echte „detoxer” van huivert) en in melkproducten lactose. Ok, lactose is inderdaad ook niet zo heel goed. Dit woord detox wordt gebruikt om producten te verkopen die zogenaamd je lichaam van binnenuit reinigt. Het drijft zogenaamd de gifstoffen weg. Het is niet heel verwonderlijk dat mensen hier voor vallen. Iedereen wil immers gezond zijn en zich goed voelen en de reclame-industrie laat het uiteraard overkomen als de waarheid. Het zou toch niet kunnen dat je eigenlijk wordt opgelicht? Toch wel.

Bedrijven willen alleen maar hun producten verkopen. Na een simpele research blijkt dan ook dat bedrijven onderling vaak een andere betekenis aan het woord detox koppelen. De een zegt dat het van binnenuit moet gebeuren, de ander claimt dat een komkommermaskertje met Dode Zee-mineralen al detox is. Het is nog erger om te zien dat kleine (vaak lokale) gezondheidswinkels deze detoxmarketing ook gebruikt. Aan de ene kant promoten ze het maken van bewuste keuzes door de consument, en aan de andere kant stoppen ze je vol met precies dezelfde onzin als grotere bedrijven (hoewel ik me afvraag of ze zich hiervan bewust zijn).

Het is het sneu om te zien dat zoveel mensen vallen voor zo’n detoxweek. Natuurlijk is het niet slecht om veel fruit en groenten te eten, alleen maar water te drinken en veel te sporten, maar je lichaam is na zo’n week niet gifvrij. Na een maand ook niet. Of een jaar. Die gifstoffen dringen toch wel je lichaam binnen, al is het maar door te ademen (enig idee hoeveel giftige stoffen je iedere dag inademt?). Gezond eten en veel bewegen zou natuurlijk het hele jaar door moeten. Wil je goede voornemens maken? Gebruik je gezond verstand: eet en drink echt bewust en ga elke dag een blokje om, het hele jaar lang. Een ongezonde levensstijl? Daar doet een detoxweek niks aan.